Björn Ranelid

Björn Ranelid, eller ”Litteraturens Zlatan” som förläggaren Eva Bonnier kallat honom, gav förra året ut sin 33:e bok med titeln ”Kärleken och de sista människorna på jorden” (Albert Bonniers förlag). Romanen är en apokalyps i ordets grekiska betydelse, nämligen en uppenbarelse som utspelar sig i Sveriges huvudstad Stockholm i samtiden. Män, kvinnor och barn är tiggare och dagdrivare. Alla titlar, pengar och personliga ägodelar är utan betydelse och satta på undantag. Byggnader, hus, gator och torg har blivit bombade i flyganfall. Hundra tusentals människor är döda. Björn Ranelid och hans barnbarn Ryder Jackson är de enda i familjen som återstår. Det är tiden före och efter den stora katastrofen.

Björn Ranelid har gjort ca 3500 framträdanden sedan den litterära debuten 1983 och satt publikrekord för en svensk författare på Liseberg i Göteborg med 55 000 åskådare. Han är också en känd mediaprofil som medverkat i de flesta större underhållningsprogrammen som finns att se på svensk TV.

Under 2015 turnerar han och skådespelaren Mikael Bonnelid med ett program om människan och författaren Stig Dagerman som har sin utgångspunkt i Björns roman ”Mitt namn skall vara Stig Dagerman” från 1993.

Du träffar Björn Ranelid på söndagen kl 13.20.

Läs mer på: http://www.bjornranelid.se/